Technik żywienia i usług gastronomicznych z elementami dietetyki
opis kierunku
Technik żywienia i usług gastronomicznych ocenia i przechowuje żywność, planuje i analizuje sposoby żywienia oraz organizuje produkcję gastronomiczną i wykonuje usługi gastronomiczne.
Umiejętnie sporządza potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta.
sporządzanie potraw
technik żywienia i usług gastronomicznych:
- sporządza potrawy i napoje
- przechowuje żywność
- sporządza i ekspediuje potrawy i napoje
organizacja i usługi
technik żywienia i usług gastronomicznych:
- organizuje żywienie i usługi gastronomiczne
- planuje i ocenia żywienie
- organizuje produkcję gastronomiczną
- planuje i wykonuje usługi gastronomiczne
ja, ty, my, oni…
Praca technika żywienia i usług gastronomicznych to praca indywidualna.
Najczęściej podlegają mu inne osoby, których pracę organizuje, kieruje nią i nadzoruje. Może też pracować na stanowisku wymagającym kontaktów z osobami, na rzecz których prowadzi usługi.
Osoby zatrudnione przy wytwarzaniu posiłków powinny mieć dobry smak i węch, zręczne ręce i palce.
kariera edukacyjna
Podobne umiejętności mogą być przydatne także w zawodzie kelner.
Pożądane są zdolności plastyczne, zwłaszcza w zakresie rysunku dekoracyjnego.
kariera zawodowa
Pracę znajdziesz w placówkach żywienia zbiorowego: barach, restauracjach, stołówkach.